Faktisk er det tiende gang, han skal til et af de store mesterskaber. Men VM 2021 bliver alligevel en ny begyndelse – og et spring ud i det ukendte – for den 32-årige Mikkel Krause.
– Det bliver specielt, og det bliver mega spændende at være med under helt andre omstændigheder. Det gælder både i forhold til corona, men også i forhold til, at vi er et helt nyt hold, der er afsted, siger Mikkel Krause.
Han har repræsenteret Danmark seks gange ved Junior VM og tre gange ved EM. Men det er første gang, han trækker landsholdsdragten på ved et VM på højeste hylde. Og dermed bliver en af drømmene, der blev født, da han som 8-årig satte sin første sten i Hvidovre Curling Club.
– Første gang, jeg kom i klubben, var jeg ikke engang to uger gammel. Men jeg begyndte som 8-årig, og det er klart, at de største oplevelser, jeg har haft, har været at være med ved de store mesterskaber. Jeg er et kæmpe konkurrencemenneske, og de største øjeblikke har været at vinde Junior VM og blive nummer to ved EM året efter. Det giver noget særligt at stå på skamlen og få hængt metal om halsen.
Udfordringer i Canada
25. marts går turen til Calgary i Canada, hvor han er en del af det danske hold, der skal forsøge at spille sig til et godt resultat ved VM. På grund af coronavirus bliver det under helt andre forhold, end han og holdkammeraterne har prøvet tidligere.
– Det bliver meget specielt, for man har set og hørt om alt det her med, at man skal bo i en boble, og nu bliver det spændende at prøve. Det bliver meget anderledes, for vi skal ankomme syv dage før mesterskaberne starter, og så bliver vi coronatestet 4-5 gange, mens vi skal være isoleret på hvert vores værelse i de første syv dage. Det skal nok blive sjovt, men det bliver også udfordrende, og når vi er et helt nyt hold, der er afsted sammen, så kunne det selvfølgelig have været rart at bruge tiden på at lære hinanden at kende, i stedet for at sidde hver for sig, siger Mikkel Krause.
Han har hidtil været skipper på Team Krause, men da den danske VM-kvalifikation måtte afbrydes på grund af corona, besluttede spillerne på de to hold, at de trak sig fra kvalifikationsturneringen. Derved fik landstræneren til opgave at sammensætte den VM-trup, der nu skal til Canada.
– Det har givet en stemning af, at vi alle kæmper sammen for Danmark. Det er ikke det ene hold mod det andet, men det handler om at skabe de bedste resultater for dansk curling. Det er en rigtig god måde at lære hinanden meget bedre at kende både personligt og træningsmæssigt, mens vi har prøvet af finde den stærkeste opstilling. For det er et vigtigt VM, vi står overfor, fordi det også kan give kvalifikation til OL, og det betyder, at der skal præsteres nu, og jeg synes alle spillere har taget nogle store skridt for, at vi får det bedst mulige hold afsted, fortsætter han.
Samspil og sammenhold i fokus
At være sammensat som et helt nyt hold, er ikke så nemt. Ligesom i andre sportsgrene betyder kendskabet til hinanden enormt meget, og derfor har landsholdet brugt rigtig mange timer sammen på isen i Hvidovre.
– Vi skal have spillet holdet sammen på kort tid. Der er stor forskel på, hvordan de enkelte spillere sætter stenen. Bliver den sat en smule udad eller indad? Et par milimeter til den ene eller anden side gør en stor forskel. Derfor skal man som skipper være klar til at sætte sigtekornet rigtigt til den enkelte spiller, og for fejerne skal man kende holdkammeraterne for at vide, om der er brug for mere eller mindre fart, forklarer Mikkel Krause og fortsætter:
– Vi tager tid på ham, der sætter stenen, og der kan 5/100 af et sekund betyde meget i sidste ende, så det er vigtigt at kende hinanden. Indtil vi skal afsted skal vi have spillet en masse sten sammen som hold, og på den måde lære, hvordan vi hver især sætter stenene og fejer dem.
Det er ikke kun spillet på isen, der skal trænes ihærdigt, og som stiller krav til spillernes kendskab til hinanden.
– Vi skal også lære hinanden at kende udenfor banen. Hvad har den enkelte spiller brug for hvornår. De fleste af os har prøvet det før, og vi har nogle mønstre, vi bevæger os i. Men vi har ikke prøvet det sammen, og derfor er det vigtigt at lære, hvem der i en given situation har brug for en halv time for sig selv, og hvem der har brug for et ekstra klap på skulderen. Vi skal være åbne for hinanden og fortælle, hvad vi har brug for, for ellers bliver det svært. Og det gælder faktisk for alle otte spillere, der er en del af bruttotruppen, for efter VM er alle igen i spil, når der næste gang skal udtages et landshold, lyder det fra Krause.
– VM er den ultimative måde at lære den slags på, for vi bliver kastet på dybt vand og skal lære at svømme, mens vi er i det. Jeg ved, hvad mit gamle hold har brug for, men nu skal jeg lære nye bevægelsesmønstre, og samtidig skal jeg som enkeltspiller finde min egen vej til at føle mig optimalt til rette, mens der samtidig skal være en masse fokus på de andre spillere. Det bliver udfordrende og spændende, og jeg er helt sikker på, at vi alle bliver dygtigere af det.
Drømmer om OL-kvalifikation
Særligt i modgang er det vigtigt, at et hold fungerer perfekt uden for banen. Og modgang må forventes, når landsholdet tager til Canada.
– Vi vinder nok ikke alle kampene, selvom det vil gøre det nemmere. Så vi skal lære, hvordan vi tackler en situation, hvor vi er under pres. Vores målsætning skal være at få det bedst mulige ud af det, og at vi skal have det til at fungere som hold. Det ultimative mål er at slutte blandt de seks bedste, der kvalificerer sig direkte til OL, men det er bestemt ikke noget, vi kan forvente. Alle hold vil gå efter den sjetteplads, så der bliver kamp om det, siger Mikkel Krause og siger om de danske muligheder:
– At drømme om en sjetteplads er et longshot, men vi giver det helt sikkert chancen. Vi skal have det bedst mulige med hjem, og hvis det bliver en sjetteplads, så er det vanvittigt fedt. Canada, Sverige, Schweiz og Skotland stikker nok af i toppen, og så skal vi kæmpe med de andre om de to sidste pladser. På papiret hører vi nok til i den nederste tredjedel, men hvis vi kan spille op med lande som Norge, Italien, Japan og Korea, så har vi chancen. Det er hold, hvor vi normalt skal ramme en rigtig god dag for at vinde, men denne gang er vi bare nødt til at slå dem. Jeg vil hellere slå en af dem, end jeg vil vinde over Sverige, selvom det altid er fedt at vinde over svenskerne. Men det betyder bare mere at slå vores direkte modstandere i kampen om sjettepladsen.
Mens drømmene om sejre og den mulige billet til OL bliver drømt, bliver der samtidig arbejdet stenhårdt på isen.
– Vi skal have spillet holdet sammen, for vi får ikke tid til det i Canada, hvor vi skal i isolation. Det bliver hårdt arbejde, men det er spændende og udfordrende, og vi glæder os, slutter Mikkel Krause.
VM spilles i Calgary fra 2.-11. april.