Da Asmus Jørgensen begyndte at spille curling, undrede han sig over, hvorfor isen nogle dage var hurtig, og andre dage langsom og flere ting. Det har ført ham til at lære at lave is til curling og rejser verden rundt for at lave is for World Curling Federation.
Her i april Asmus rejste til Geneve for at lave is til VM i Mixed Doubles. De begyndte på isen cirka en uges tid inden, spillerne begyndte at ankomme for at deltage i VM i Mixed Doubles. Vi spurgte Asmus, hvordan det foregår at lave is til de store mesterskaber:
I hvor mange år har du lavet is til større curlingturneringer?
Jeg har arbejdet for WCF i 6 år og lavet is til forskellige mesterskaber, også uden for WCF, hvor andre lande har hyret mig ind.
Hvordan kom du i gang med det?
Jeg startede, da jeg også startede med curling, fordi jeg begyndte at undre mig over, hvorfor isen nogle gange var hurtig, andre gange langsom og forskellige ting …
Hvordan gør du isen klar?
Ofte er det i en ishockey hal, hvor vi så skal male det hele hvidt, male husene, lave linjer og reklamerne. Der er en masse små steps før vi kan begynde at lægge vand på og skrabe og pebble.
Hvor lang tid tager det at gøre banen klar?
Vi bruger omkring en lille uge på at bygge banerne og lave dem klar til, at holdene kan træne før turneringen begynder.
Hvordan skal isen helst være?
Den skal være hurtig, lige – og så skal stenene curle 4-5 fod.
Hvad kan du bedst lide at lave i løbet af opbygningen?
Jeg kan faktisk lide det hele. Men det bedste syntes jeg er, når vi har malet det hele hvidt. Det ser godt ud, og isen er bare klar til at gå igang med.
Hvad laver du undervejs, når VM spilles?
Der laver jeg isen klar før hver kamp, og hvis der opstår problemer undervejs i kampen med isen eller stenene.
Fotos fra VM i Mixed Doubles i Geneve i Schweiz / Asmus Jørgensen.